Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0









Правила приймання сонячних ван для загартування дитини 

pravila_prijmannja_sonjachnikh_vann_dlja_zagartuva.docx

05.06.2020р.

Як дбати про гігієну мобільного телефону

Не думали й не гадали, що від власного телефону можете підхопити небезпечну інфекцію? А дарма! Працівник лабораторії може знайти на вашому мобільному телефоні не лише сліди від пальців, вологу, жир і піт від скронь, вух і волосся, залишки їжі та бруду, а й кишкову паличку, антибіотикорезистентний стафілокок, стрептокок та інші небезпечні патогенні мікроорганізми. За «сприятливих» умов вони можуть спричинити кишкові та шкірні інфекції, грип і навіть — коронавірус. Дізнайтеся, як цьому запобігти:

05.05.2020р.

Ще ложечку? Або як батькам навчитися правильно годувати дітей

shhe_lozhechku-abo_jak_batkam_navchitisja_goduvati.docx

05.05.2020р.

Зменшення проявів алергії в дітей під час цвітіння рослин 

zmenshennja_projaviv_alergiji_v_ditini_pid_chas_cv.docx

04.05.2020р.

Весняний раціон для дитини  

vesnjanij_racion_dlja_ditini.docx

30.04.2020р.

Міфи про коронавірус 

mifi_pro_koronavirus.docx

29.04.2020р.

Що має знати дитина про коронавірус

shho_mae_znati_ditina_pro_koronavirus.docx

28.04.2020 р.

28.02.2020

 

Закон України

«Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів»

від 6 грудня 2018 року № 2639-VIII

(Відомості Верховної Ради (ВВР), 2019, № 7, ст.41)

 

Додаток № 1
до Закону України
від 6 грудня 2018 року № 2639-VIII

ПЕРЕЛІК РЕЧОВИН
ТА ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ, ЯКІ СПРИЧИНЯЮТЬ АЛЕРГІЧНІ РЕАКЦІЇ АБО НЕПЕРЕНОСИМІСТЬ

1

Злаки, що містять глютен, а саме: пшениця (пшениця спельта та камут), жито, ячмінь, овес або їх гібридні види та продукти з них, крім:

1) сиропів з глюкози на основі пшениці, включно з декстрозою;

2) мальтодекстринів на основі пшениці;

3) сиропів з глюкози на основі ячменю;

4) зернових, що використовуються для виробництва спиртових дистилятів

 

2

Ракоподібні та продукти з ракоподібних

 

3

Яйця та продукти з яєць.

 

4

Риба та продукти з риби, крім:

1) риб’ячого желатину, що використовується як носій для вітамінів або каротиноїдних препаратів;

2) риб’ячого желатину або риб’ячого клею, що використовується як освітлювач для пива та вина.

 

5

Арахіс та продукти з арахісу

 

6

Соєві боби та продукти з них, крім:

1) повністю рафінованих соєвої олії та жиру;

2) природних змішаних токоферолів (E306), природного D-альфа-токоферолу, природного D-альфа-токоферолу ацетату та природного D-альфа-токоферолу сукцинату, джерелом яких є соя;

3) фітостеролів та ефірів фітостеролів, що походять з рослинної олії, джерелом якої є соя;

4) рослинного ефіру станолу, виробленого зі стеролів рослинної олії, джерелом якої є соя

 

7

Молоко та продукти з молока (включаючи лактозу), крім:

1) сироватки, що використовується для виробництва спиртових дистилятів;

2) лактитолу.

 

8

Горіхи, а саме: мигдаль (Amygdaluscommunis L.), лісовий горіх (Corylusavellana), горіх грецький (Juglansregia), кеш’ю (Anacardiumoccidentale), пекан (Caryaillinoinensis (Wangenh.) K. Koch), бразильський горіх (Bertholletiaexcelsa), фісташка (Pistaciavera), макадамія або горіхи Квінсленда (Macadamiaternifolia), продукти з цих горіхів, крім горіхів, що використовуються для виробництва алкогольних продуктів перегонки.

 

9

Селера та продукти з селери

 

10

Гірчиця та продукти з гірчиці

 

11

Насіння кунжуту та продукти з насіння кунжуту.

 

12

Двоокис сірки та сульфіти у концентрації понад 10 міліграмів на кілограм або 10 міліграмів на літр в розрахунку на сумарний обсяг оксиду сірки (SO2), що розраховуються для продуктів, які пропонуються як готові до споживання або відновлені згідно з інструкціями виробників.

 

13

Люпин та продукти з люпину.

 

14

Молюски та продукти з молюсків

 

УВАГА! Страви що містять речовини, які спричиняють алергічні реакції або непереносимість будуть відмічать смайликом.

 

27.01.2020

 

                                                                                                                                                21.01.2020

В здоровому тілі — здоровий дух

Гарне самопочуття — запорука чудового настрою, цікавих ідей та нових звершень. Але що робити, аби хвороби і віруси забули й думати про Тебе? Спробую допомогти.

Харчуйся правильно! Дієтологи не втомлюються повторювати — щоденне вживання кисломолочних продуктів покращує травлення та сприятливо впливає на загальний стан організму. Не забувай про лимони, апельсини, малину, липу та мед — в період холодів ці продукти найкраще захистять Тебе від простуди та грипу. Що вже казати про часник та цибулю — справжні скарбниці вітамінів.

Пам’ятай! Більшість імунних клітин знаходяться в шлунково-кишковому тракті. Ось чому таким важливим є отримання достатньої кількості білків, жирів та вуглеводів щодня. До речі, на сайті Пустунчика Ти знайдеш чимало рецептів смачної та корисної їжі.

Займайся спортом! Ні, це зовсім не означає з ранку до вечора бігати, робити сальто і щопівгодини обливатися холодною водою. Варто просто записатися на якусь спортивну секцію: волейбол, басейн,теніс, а, можливо, Тебе зацікавлять танці?

Відпочинок теж обирай активний. Прогулянки парком, вік-енди за містом, велопробіжки і тур-походи неодмінно повинні з’явитись в Твоєму розкладі. Важливою є і ранкова зарядка. Кілька вправ — і Ти вже готовий творити нові справи.

Дотримуйся режиму! Здоровий сон, вчасні прийоми корисної їжі та «Ні!» стресам і негативу — ось запорука Твого здоров’я та гарного настрою. Постійні зміни розпорядку дня призводять до стресового стану і негативно впливають на Твій організм, знижуючи імунітет. Пам’ятай про це, коли плануєш свій день.

Зверни увагу! Сидіння цілими днями в соціальних мережах за комп’ютерними іграми аж ніяк не додасть Тобі здоров’я, а лише погіршить осанку та нашкодить зору

                                                       11.12.2019

 

 

 

  

 

05.11.2019

 

 

 

Вітаміни в харчуванні дітей

 

Правильна організація харчування являється однією із головних умов нормального розвитку дитини . Велика потреба є у вітамінах ростучого організму. Вітаміни грають роль біологічних каталізаторів.

Недоліки в організмі того, або іншого вітаміна викликають різні патологічні захворювання , в залежності від дефіциту одного або декількох вітамінів. Мала кількість , або повна відсутність вітаміна „ А” веде до повної зупинки росту, випадінню волосся великою здатністю організму до захворювань, особливо очей. Вітаміни „ А” знаходяться в таких речовинах: масло, молоко, жовток яйця, печінка, риба, печінка риби.

При кулінарній обробці продуктів частина вітаміна „ А” загублюється. Для його зберігання необхідно тримати продукти в темному, прохолодному місці. Вітаміни групи „ В” сприяють на зріст, апетит, діяльність серця та кровообігу. Вітаміни групи „ В” є в : бобових, зернових, рисові, манці, овіяній крупах, пивних та кулінарних дріжджах.

Відсутність в організмі вітаміна „ С” веде до захворювання цингою. Цей вітамін широко поширений в природі і знаходиться в рослинах, капусті, хронові, петрушці, зеленій цибулі, картоплі, помідорах, ягодах, шипшині. Вітамін „ С” швидко порушується при високій температурі, доступноств повітря. Овочі і фрукти мають в собі велику кількість соку , а цим самим вони сприяють на апетит та чинять опір простудним захворюванням.

                                                                     11.09.2019         

Шановні батьки!

Здоров'я - це найважливіше, що є в житті людини. Закликаємо вас зміцнювати та берегти його.

З настанням літньої спекотної погоди населення поспішає до водоймищ, озер, річок. Як приємно відпочити біля води, позагоряти, поплавати, попірнати... Але чи знайомі вам правила поведінки біля водоймищ?

Вода є не тільки джерелом життя, здоров'я та задоволення, але й джерелом небезпеки для життя людини. Тому, знаходячись біля води, будь завжди максимально обережним. Пам'ятай, що на річці є течія, і дно річки може бути замуленим. Вода в озерах, ставках стояча, тобто більш забруднена, ніж у річках, і це може спричинити зараження при купанні. У морі на воді триматися легше, бо густина солоної води вища за густину прісної.
При організації відпочинку на воді дотримуйся наступних правил безпеки:

  • купання починай при температурі повітря +25 °С та температурі води +17-19 °С;
  • купайся тільки в спеціально відведених та обладнаних місцях;
  • якщо пляжу поблизу немає, вибирай чистий пологий берег, але попередньо з'ясуй, чи немає на дні корячок, гострих підводних каменів, коловоротів, ям тощо;
  • не купайся відразу після прийому їжі;
  • знаходься у воді не більше 10-15 хвилин, не доводь тіло до ознобу;
  • не плавай далеко від берега, не запливай за попереджувальні знаки;
  • не переривай купання частими виходами із води і не стій мокрим на вітрі;
  • потрапивши у сильну течію, не борись проти неї, а пливи за течією, наближаючись до берега;
  • не входь у воду занадто розігрітим: перепади температури можуть спричинити судоми;
  • при судомах не розгублюйся, намагайся утриматися на поверхні води і клич на допомогу;
  • потрапивши у вир, набери побільше повітря у легені, занурся у воду і сильним ривком у бік за течією виходь з виру і випливай на поверхню;
  • не лежи після купання на сонці, а відпочивай у затінку;
  • при виході із води розітри тіло долонями або рушником насухо і одягнись.

 

Раціональне харчування дітей дошкільного віку.

 

Харчування дітей від 1 –1,5 р.

Дитина полуда 5-разове харчування, но поступово зменшують до 4-разового харчування. Запальний об’єм добового раціону повинен становити до 1100 мл. Їм дають житній хліб, каву з молоком, супи, салат з сирих овочів, вінегрет, пудинги і запіканки. Добовий набір продуктів повинен становити білка 45-50 г, жирів – б45-50 г, вуглеводів – 160 г, калорій – до 1300 г.

Харчування дітей від 1,5 – 3 р.

Чотириразове харчування з загальним об’ємом до 1300-1400 м. Забір блюд збагачується. Можна приготовити різні борщі, розсольники, використовувати різні негострі соуси і приправи. Об’єм молока в добовому раціоні повинен становити до 600-650 мл.

Добовий раціон включає білків – 53-55 г. Жирів 53-55 г, вуглеводів – 190-200 г, калорій – до 1600.

Цим дітям можна давати яйця, домашній сир, молоко і кефір, кашу, хліб або булочки.

Харчування дітей від 3 до 7 р.

Чотирьохразове харчування з добовим об’ємом до 1800 мл. Сніданок включає до 23% Ккал, обід – 35-40% Ккал, полуденок – 10% Ккал, вечеря 20-25% Ккал. В меню можна включати солені і гострі приправи. Дозволяють жарену картоплю, гуляш. Кількість білка в добовому раціоні повинно досягати до 63-65% - у дітей 3-5 р. і 80 у дітей 7 р. Аналогічно і кількість жирів, вуглеводів – до 230-320 в залежності від віку дитини, калорійність – до 2300 Ккал. – у дітей 7 р.

Цих дітей можна віддавати в дитячий садок. Їм можна давати домашній сир, сметану, яйця, хліб з маслом, булочки, молоко і квасне молоко, фрукти, різні овочі.

Співвідношення тваринних білків:

 

від 1-3 р. – 75% тваринних білків,

від 4-6 р. – 65% тваринних білків.

від 7 і старші – 50% тваринних білків.

 14.06.2019

М'ясо: у чому сила різних видів

 М’ясо дієтичне й засвоюється на 90%, тому його дають немовлятам як перший м’ясний прикорм. Містить 19 із 20 амінокислот, найбільш білка (23%); залізо - удвічі більше ніж у свинині; фосфор -220мг на 100г; магній - 25мг на 100г; кобальт; мідь; калій; марганець; фтор; цинк. Солей натрію у м’ясі порівняно мало. Жир кроля - біологічно найцінніший.

 Курятина містить лінолеву кислоту, що стимулює імунітет; глютамін, що бире активну участь у процесах росту м’язової тканини; ніацин, що стабілізує нервову діяльність; легкозасвоюваний білок (20%); фосфор, калій, магній, залізо; у мінімальній кількості -жир. Куряче м'ясо впливає на кров’яний тиск, урівноважує вміст цукру в крові і сечі, знижує рівень холестерину та стимулює роботу нирок.

 У м’ясі є триптофан - незамінна амінокислота, яка синтезує мелатонін гормон сну, що регулює біологічні ритми; запобігає анемії; регулює рівень серотоніну (гормон щастя) у крові; Уміст натрію удвічі більший ніж , у яловичині, свинині та курятині. Кальцій у м’ясі запобігає розвитку остеопорозу, захворювань суглобів.

 М'ясо під час приготування не втрачає свою поживну цінність. Містить повноцінні білки (18%), амінокислоти, вітаміни А, В, С, Е, РР, мікро- і мікроелементи (цинк,селен,мідь натрій тощо). Також телятина джерело заліза, що входить до складу гемоглобіну. М'ясо нормалізує роботу нервової і травної системи, поліпшує стан шкіри, слизових оболонок.

 Свинина містить вітаміни В1. В2. В3. В6. В12, магній цинк, що зміцнюють імунітет, нормалізують роботу нервової та серцево-судинної систем;Свинина завдяки високому вмісту жирів добре зігріває організм і відновлює сили. Одна порція свинячої печінки забезпечує людині запас В12 на місяць.

06.05.2019

Як не отруїтися на Великдень

http://www.firtka.if.ua/data/blog/129441/f54df1fff0903b9d92b715a7ea559ba3.jpg

 

Святкування Великодня - найбільша і радісна подія для всіх людей, як католиків, так і православних. Він знаменує собою любов до життя, перемогу над смертю і надію на вічне існування.

У цей святковий день всі радіють, в церквах широко розчиняються двері, впускаючи всіх бажаючих посвятити великодні паски, яйця та інші страви, принесені в кошику.

Щоб велике свято не було зіпсуто розладами здоров’я, необхідно пам’ятати та запобігати харчовим отруєнням. При кімнатній температурі шкідливі бактерії розмножуються надзвичайно швидко. І тому дуже легко отримати харчове отруєння чи кишкові інфекції, які пов'язані із вживанням продуктів харчування та питної води, забруднених збудниками захворювань.

Більшість групових інфекційних захворювань та отруєнь виникають після проведення масових заходів та святкувань.

Причинами таких спалахів є залучення до приготування страв випадкових осіб, які не обізнані з елементарними правилами особистої гігієни, а також порушення технологій приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму.

Також, чинниками передачі кишкових інфекцій є неякісно помиті овочі, зелень, фрукти, ягоди, які придбані населенням на стихійних ринках чи у приватних осіб.

При сальмонельозі провідними факторами передачі є сирі або недостатньо термічно оброблені яйця, м'ясо птиці, приготоване з порушенням гігієнічних вимог.

Зараження відбувається при проникненні збудника через ротову порожнину в організм здорової людини, викликаючи ураження травної системи.

Характерними ознаками хвороби є нудота, блювота, діарея, різкий біль в ділянці живота, загальна слабкість, підвищення температури тіла.

Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Вересень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Архів записів
Друзі сайту
Copyright MyCorp © 2020
uCoz